Едно пътуване, чрез сетивата в три части...

Дистилерията Брухлади представи за първи път своите торфени съкровища на Уиски Фест София 2016.
Непозната за мнозина, но не и за ценителите на опушените уискита. Брухлади е основана през 1881г. , почитателите на българската бира веднага ще свържат годината с основаването на бирария Каменица. 
Да започнем така... остров Айла,  годината е 1881, Робърт, Уилям и Джон Харви построяват дестилерията и тя функционира до 1929. През 1938г. е била продадена за 23 000 паунда. За дестилерията не следват добри години, тъй като на два пъти е затваряла поради финансови причини, до наши дни, когато през 2012 година, дестилерията е купена от „Remy Cointreau“. От тук започва и издигането на дестилерия Брухлади и нейните произведения. 
Нека Ви представим накратко нейните съкровища.
уиски Брухлади 700мл Класик Лади / BRUICHLADDICHTHE CLASSIC LADDIE
       

На пръв поглед бутилката прилича на скъп шампоан. Както всички знаем визията е много важна за един продукт. Говорим за уискита, така че със сигурност няма скъп шампоан в тази бутилка. Лично се убедихме! 
              

100 процентов шотландски ечемик, отлежал в американски бъчви от висок клас без студена филтрация. 

уиски Брухлади 700мл Порт Шарлот / ”Port Charlotte”


Уиски с характер и дълъг финал. Дестилирано от 100% шотландски ечемик, разредено с изворна вода от о. АЙЛА, отлежава в с. ЛОХСАЙД на ПОРТ ШАРЛОТ, преди да бъде бутилирано в дестилерията. 

джин Ботанист 22 700мл / Gin Botanist 22Успяхме да опитаме и от първият и единственият джин произвеждан на о. Айла. 

Съдържа 22 вида билки, които се берат ръчно.Девет от тях са класически и добре познати на потребителите - кориандър, кора от перуника, мащерка и т.н. 
Ботанист е джин с пластова сложност. 

уиски Брухлади 700мл Октомор/ “Octomore”


Всяка година се създава нова серия, която е мощен пример за изкусното умение на главния технолог. Oпушен е до 208 PPM, отлежава пет години в американски дъбови бъчви. Бутилира се на 59.9 градуса.
Чичото на Джоан е собственик на фермата Октомор. В неговите земи се отглежда малцовия ечемик за прозводството на Октомор. От там идва и чистата  изворна вода нужна за бутилирането му. 
Той е главния консуматор, да не кажем най-големият консуматор на това уиски. Когато при него дойде гост, чичо и отваря една бутилка Октомор, изхвърля тапата в огъня на камината и не се става от масата докато не се изпие съдържанието. Джоан споделя с нас,че той самият изпива по-голямото количество от бутилката.
 НАЙ-СИЛНО ОПУШЕНОТО УИСКИ В СВЕТА! СТЕПЕН НА ФЕНОЛА ДО 208 PPM.
Радваме се, че успяхме да опитаме от това ''чудовище''.